Geplaatst op
Epileptische aanvallen kunnen naast bij mensen ook voorkomen bij honden. Het is helaas een aanval dat relatief vaak voorkomt bij ons allerliefste huisdier. Deze vorm van aanval kan als schokkend worden ervaren door de huisbaasjes. Heeft jouw hond last van epileptische aanvallen? Schakel dan zo snel mogelijk hulp in, zoals de dierenexperts van Dierenkliniek Het Zicht in Den Haag. Samen vormen jullie een team dat de beste zorg kan verlenen voor je hond.
Wat is een epileptische aanval?
Door het in de war raken van elektrische hersenactiviteit kan een epileptische aanval getriggerd worden. Dit leidt vervolgens door verkrampingen van spieren in het lichaam van de hond. Een aanval kan zelfs zo heftig zijn dat de hond buiten bewustzijn raakt. Deze aanval is dus een neurologisch probleem, wat speciale aandacht nodig heeft van jou en van experts.
Hoe herken ik een aanval bij mijn hond?
Een epileptische aanval kan in verschillende vormen voorkomen. Een aanval is het vaakst te herkennen aan ongewoon fysiek gedrag, zoals extreem heen en weer bewegende poten. Dit wordt veroorzaakt door verkrampingen in de spieren. De hond kan ineens omvallen, buiten bewustzijn raken en ontlasting laten lopen.
Wat moet ik doen bij een aanval?
Het belangrijkste om te weten is dat je een aanval niet kan tegenhouden. Een aanval kan angstig voor jou zijn en dit zal waarschijnlijk ook door de hond zo worden ervaren. Je hond heeft namelijk geen controle meer over zijn eigen lichaam.
- Hou de hond niet vast, je kunt jezelf of de hond per ongeluk verwonden;
- Probeer kalm te blijven en blijf dicht aanwezig bij je hond;
- Het helpt om rustig te praten tegen je hond;
- Maak ruimte vrij, zodat je hond zich niet per ongeluk tegen iets aanstoot;
- Duurt een aanval langer dan 10 minuten? schakel dan te allen tijde een dierenarts in.
Hoe krijgt mijn hond de beste zorg na een aanval?
Je kunt samen met je lokale dierenarts een team vormen om de beste zorg te verlenen aan je hond. Mocht je hond slechts een enkele keer in een jaar last hebben van een aanval, dan wordt een hond niet in behandeling genomen. Komt de aanval 2 tot 3 keer voor in de maand? Meld dit zo snel mogelijk bij jouw dierenspecialist. Op basis van jouw ervaring van de aanval bij je hond en eventueel verder onderzoek wordt bij de dierenkliniek een behandelplan opgesteld. Zo kan jouw hond de beste zorg ontvangen.
Kan mijn hond genezen van epilepsie?
Epilepsie is helaas niet te genezen, maar je kunt wel zo goed mogelijk je best doen om deze te controleren met de juiste kennis en verzorging. Zorg er in ieder geval voor dat je snel bij de contactgegevens kan komen van je dierenarts in geval van nood.
Gerelateerde berichten
Adviezen voor hondsdolheid bij honden en katten
De veiligheid van je huisdier is een topprioriteit. Als huisdiereigenaar wil je er zeker van zijn dat je je best doet om ze gezond en gelukkig te...