Epilepsie bij honden
Hèt naslagwerk voor de eigenaar van een hond met epilepsie!

Home

Woordenboek

Nieuws

Viavet

Uw Dierenarts

Canine Epilepsy Resources

Veel gestelde vragen

 


Wat is epilepsie?

Soorten epilepsie

Soorten aanvallen

Diagnose en onderzoeken

Aanvullend onderzoek

Behandeling

Valium protocol

Alternatieve behandeling

Voeding bij epilepsie

Wat te doen als...

Veel gestelde vragen

Belangrijk!

Contact

Gastenboek

Forum


Kan mijn hond dood gaan aan epilepsie?
Nee, uw hond kan niet doodgaan aan epilepsie. Wel is het mogelijk dat uw hond door niet-tijdig ingrijpen aan complicaties overlijdt. Meestal is dat oververhitting bij een status epilepticus (zie <woordenboek> en/of <soorten aanvallen>), waardoor de temperatuur van uw hond dusdanig oploopt dat alle lichaamsfuncties in gevaar komen en uiteindelijk niet goed meer werken. Als uw hond dus ook meer dan 1 aanval in de 24 uur heeft, schakel dan uw dierenarts in.

Mijn pup van 3 maanden heeft een aanval gehad en mijn dierenarts heeft hem medicijnen gegeven (fenobarbital). Is dat wel goed?
Als uw hondje slechts 1 aanval heeft gehad is het zeer onverstandig nu al met medicijnen te starten. Veel beter is het om uw hondje goed te laten onderzoeken, omdat hij eigenlijk te jong is om al epilepsie te ontwikkelen. Als de aanvallen later toch opnieuw verschijnen en er geen oorzaak gevonden wordt, is het vroeg genoeg om met medicijnen te beginnen.

Ondanks de medicijnen krijgt mijn hond nog steeds aanvallen, die steeds sneller op elkaar volgen. Hoe kan dat?
Het kan zijn dat de dosis voor uw hond te laag ligt. U kunt dit door uw dierenarts laten controleren door de spiegel van het medicijnen te laten testen. Naar aanleiding van de uitkomst kan dan de dosis al dan niet worden aangepast.
Soms gebeurd het ook wel dat een hond slecht op bepaalde medicijnen reageert. Het beste is dan om over te stappen op een ander medicijn. Voor honden bestaat naast fenobarbital ook Epitard (fenytoine), dat gebruikt kan worden als hij niet goed reageert op de standaard behandeling. Ook is in Nederland het medicijn kaliumbromide (KBr) weer in opkomst: dit kan gebruikt worden als enkelvoudig medicijn, maar vaker nog wordt het als aanvulling toegevoegd aan fenobarbital. Het is verstandig kaliumbromide als laatste redmiddel te gebruiken, aangezien dit medicijn ook gegeven kan worden als er leverbeschadiging is opgetreden door fenobarbital (zie <behandeling>).

Mijn Maltezer van een jaar oud gedraagt zich af en toe heel raar. Zij heeft al een paar keer een toeval gehad, maar tussendoor lijkt ze wel agressief te worden. Hoort dat ook bij epilepsie?
Agressie is geen normaal symptoom bij epilepsie. Aangezien uw hondje nog niet zo oud is, zou er sprake kunnen zijn van een levershunt, een aangeboren afwijking waarbij een bepaald bloedvat bij de lever niet goed loopt. Uw dierenarts kan testen of hier sprake van is middels een ammoniak-tolerantie test. Indien een shunt wordt aangetoont, dan is een operatie mogelijk.

 

 

Copyright © VETMED. All rights reserved.