Epilepsie bij honden
Hèt naslagwerk voor de eigenaar van een hond met epilepsie!

Home

Woordenboek

Nieuws

Viavet

Uw Dierenarts

Canine Epilepsy Resources

Alternatieve behandeling

 


Wat is epilepsie?

Soorten epilepsie

Soorten aanvallen

Diagnose en onderzoeken

Aanvullend onderzoek

Behandeling

Valium protocol

Alternatieve behandeling

Voeding bij epilepsie

Wat te doen als...

Veel gestelde vragen

Belangrijk!

Contact

Gastenboek

Forum


Naast de conventionele therapieën met medicijnen bestaan er ook alternatieve behandelingen. Het is belangrijk om bij de keuze voor een alternatieve behandeling hulp in te roepen van mensen met gedegen kennis. Het zelf experimenteren met dergelijke methoden kan bij honden met epilepsie leiden tot ernstige problemen.

Alternatieve behandelingen kunnen bestaan uit homeopathie, fytotherapie, acupunctuur of dieet.

Homeopathie is tegenwoordig een bekend begrip in zowel de humane als de veterinaire geneeskunde. Ondanks goede resultaten is het belangrijk voorzichtig om te gaan met homeopathie bij epileptische honden; bij homeopathie kunnen de symptomen in het begin verergeren, waardoor aanvallen in de hand kunnen worden gewerkt. Er zijn diverse middelen in de handel die gebruikt kunnen worden bij epilepsie. Wij hebben ervoor gekozen deze middelen niet te vermelden, ter voorkoming van ondoordacht gebruik. Voor homeopatisch behandelen van uw hond kunt u het best contact opnemen met een dierenarts die zich op dit gebied gespecialiseerd heeft. U kunt adressen vinden op de site van de KNMvD.

Fytotherapie is de zogenoemde kruidengeneeskunde. Van oudsher wordt aan kruiden geneeskundige werking ontleend. De werking is vrij wisselend; bij de een werkt het wel, bij de ander niet. Een goed voorbeeld is het gebruik van Rescue Remedie, dat veelvuldig door eigenaren aan hun epileptische hond wordt gegeven als zij een aanval hebben gehad.

Sommige honden hebben baat bij acupunctuur, waarbij fijne naaldjes op bepaalde punten in het lichaam worden worden geprikt. De meeste succesverhalen komen echter uit Amerika, waar acupunctuur veelvuldig bij dieren wordt toegepast. In Europa is dat aantal veel minder, waardoor er ook niet veel bekend is over deze behandelmethode.

Een natuurlijk dieet heeft bewezen effect bij epileptische honden. U kunt hierover meer lezen op de pagina <voeding>.
Soms wordt er wel eens gesproken over het Ketogeen dieet. Dit dieet is ontwikkeld voor jonge kinderen die aan een speciaal soort epilepsie lijden en bestaat uit voeding hoog in vetgehalte en laag in koolhydraten en eiwitten (vijf maal zoveel vet als de hoeveelheid eiwit en koolhydraat samen). Calorieën en vloeistoffen worden zoveel mogelijk gereduceerd. Het dieet is gebaseerd op de stimulatie van het metabolisme van een vastend lichaam, waardoor keto-acidose optreedt. Aangezien honden veel beter in staat zijn om lang te vasten, ontwikkelen zij geen keto-acidose. Het ketogeen dieet is dus ook geen optie om epileptiforme aanvallen bij honden te behandelen.

 

 

Copyright © VETMED. All rights reserved.