Epilepsie bij honden
Hèt naslagwerk voor de eigenaar van een hond met epilepsie!

Home

Woordenboek

Nieuws

Viavet

Uw Dierenarts

Canine Epilepsy Resources

Aanvullend onderzoek

 


Wat is epilepsie?

Soorten epilepsie

Soorten aanvallen

Diagnose en onderzoeken

Aanvullend onderzoek

Behandeling

Valium protocol

Alternatieve behandeling

Voeding bij epilepsie

Wat te doen als...

Veel gestelde vragen

Belangrijk!

Contact

Gastenboek

Forum


Als er uit de standaard onderzoeken niets bijzonders komt, maar u hebt toch het gevoel dat uw hond niet voldoet aan alle "doorsnee" symptomen van primaire epilepsie, dan kunt u aanvullend onderzoek laten doen. Zulke onderzoeken kunnen omvatten: een CT-scan, een EEG, een ECG, of een liquorpunctie.

Een CT-scan (CT staat voor computertomografie) kan tegenwoordig in de faculteitskliniek in Utrecht worden gemaakt. Er wordt middels een speciaal soort scan gekeken of er ruimte innemende processen in de hersenen zitten. Een negatieve uitslag van zo'n scan wil echter niet zeggen dat er ook daadwerkelijk geen tumor zit. Soms zijn de tumoren niet te ontdekken.

Een EEG (electro-encefalogram) is een onderzoek waarbij de electrische aktiviteit van het hersenweefsel wordt onderzocht. De kennis van deze methode is echter in de veterinaire wereld nog te beperkt om als een zinvol onderzoek te worden aangemerkt.

Een ECG (electrocardiogram) is een hartfilmpje waarbij de electrische aktiviteit van de hartspier wordt gemeten.

Bij een liquorpunctie wordt wat heldere vloeistof uit bijvoorbeeld het ruggenmerg gehaald en cytologisch onderzocht. Als er een verhoogd eiwitgehalte wordt gevonden, kan dit wijzen op tumoren en/of degeneratieve aandoeningen. Als het cellenaantal is verhoogd, kan dat wijzen op ontstekingen. Ook bij dit onderzoek wil het niets vinden niet zeggen dat er ook daadwerkelijk niets aan de hand is.

 

 

Copyright © VETMED. All rights reserved.